Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alternativní investice pro trpělivé fanoušky marketingu

Země, kde se banka prezentuje jako výrazně nejlevnější s úrokem už od 9,9% p.a. a současně jsou zde klienti s službami bank nejspokojenější v mezinárodních průzkumech, to jeden aby pohledal a jinde nenašel.

Objevily se nové PR články a promo na P2P půjčky, půjčky mimo bankovní sektor. Současnou nabídku bank v Čechách považuji za extrémně nevýhodnou. Země, kde se banka prezentuje jako výrazně nejlevnější s úrokem už od 9,9% p.a. a současně jsou zde klienti s službami bank nejspokojenější v mezinárodních průzkumech, to jeden aby pohledal a jinde nenašel. Obzvlášť v době extrémně levných peněz na mezibankovním trhu.

Když jsem žil ve Francii, banky mi nabízely půjčky od 3,5% do 5% a nebankovní subjekt za 4,5%, ten stejný, který v Čechách nabízí půjčku za 6,9% a garantuji Vám, že na tento úrok nedosáhnete, takže skutečnost je vyšší.

Vysoké úroky jsou jeden z důvodů, proč někteří z dlužníků nejsou schopni splácet. Nesplácené úroky zvedají cenu těm ostatním zákazníkům. Trošku běh v kruhu, že?

V oboru úvěrování a souvisejících výpočtů se pohybuji 10 let, tak si troufnu tvrdit, že nejsem nepoučený naivní hlupák a znám obě strany mince a pár jsem jich už viděl tancovat na hraně a sázel si, jestli padne panna nebo orel a většinou to uhodnu předem.

Udělalo mi radost, že se objevil první seriózní P2P projekt. Dokonce se silným investorem v pozadí. Už u nás podobné služby fungují, ale po pravdě, to je čistý hazard. Žadatelům na existujících webech, které znám, může půjčit jen šílenec a běžné úroky jsou rozhodně na hranici lichvy, takže ani žadatelům nepomohou. Naopak, je to hustě osídlená obora, kde si užije lovec, který preferuje půjčky likvidační, tedy takové, kde cílem je od začátku nesplácení a následná likvidace dlužníka ve výnosně organizované exekuci.

A tak jsem se zkusil zaregistrovat na nové platformě. Ne že by to šlo... Na rozdíl od otevřené PR kampaně, web zatím tolik otevřený není. Po velice korektní a opravdu rychlé komunikaci se zákaznickým centrem jsem zjistil, že vstup pro investory je možný pouze pokud jste obdrželi promo kód, který vás do registrace pustí. Odůvodněno je to tím, že je nutné držet rovnováhu mezi současnými zájemci o půjčku a investory, aby si každý přišel na své. Služba začíná, šlo by to pochopit. Nicméně v PR kampani o tomto není ani zmínka. Na webu také ne.

A tady jsem chtěl článek skončit. Já prostě nemám rád tyhle předčasné a neúplné kampaně. Marketérem se člověk musí narodit, to se nedá vyčíst. To mi asi potvrdí hodně z lidí, v jejichž firmě existuje marketingové oddělení. Nezřídka s jeho zaměstnanci strávíte příjemný oběd, ale peklo v zasedačce po něm.

A pro mně tam i story končí, ale přidám si i jednu paranoidní spekulaci, jak se v Čechách sluší, protože nic přece není tak, jak se říká. Řekněme, že jeden promo registrační kód (jediný?) dostala i PPF. Takže vytvoříme P2P platformu, ale neublížíme našemu čerstvému bankovnímu projektu, protože klienty máme v jednom košíku, jen v jinak barevném vejci?

Kdybych si otevíral P2P web a chtěl jeho rozjezd, možná bych si přál přetlak investorů, kteří by soutěžili úrokem o dobré klienty a tím jim sížili cenu půjčky, tím by se o mém webu mluvilo jako o levné alternativě, plnil by svůj účel, neviditelná ruka v praxi, absence bariér vstupu do odvětví  atd.

Třeba se pletu. Rád bych. Viz výše, český trh spotřebitelských úvěrů je nehorázně předražený. A mnohé z PR příběhů na webu projektu jsou pravdivé. Odejdete z korporace, abyste zúročili vědomosti jako živnostník, váš příjmový potenciál se zvýší (ano, riziko také...), platíte parazitně nízké daně, vaše okolí vás nesnáší... až sem v pořádku. Ale banka vám nepůjčí, protože vypadnete ze schématu rating modelu. A proč model vyvíjet, když ten současný  na takto výnosném trhu stačí.

Stejně novému projektu přeji hodně štěstí a už se fakt z profesního hlediska těším, až se mu kouknu po registraci trošku víc do střívek.

Autor: Martin Fafílek | pátek 26.6.2015 10:24 | karma článku: 6,93 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Martin Fafílek

Administrativa? Papíry? Se asi zabiju... nebo si přidám

Každý nadává na byrokracii a formuláře. Ale snad každý Čech je v duchu miluje. A rád si přidá, když může.

6.2.2023 v 17:57 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Miniblogy

Martin Fafílek

Hazardní hra kandidáta AB

Rozmohl se nám tu v minulém týdnu takový nešvar. Politici si kupují voliče za jejich vlastní peníze.

29.1.2023 v 19:41 | Karma: 22,37 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Martin Fafílek

Pravicové řešení daní bez racionality

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ říká ministr financí. Co to je - státní racketeering? To je ta změna?

1.7.2022 v 11:53 | Karma: 18,42 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ekonomika

Martin Fafílek

Jakou další bejkárnu může provést Putin Západu?

Sledujeme ekonomický kolaps Ruska, neschopnost jeho armády chovat se efektivně a neuvěřitelnou schopnost chovat se jako barbaři. Nic, co by Čechy mělo překvapit. Co bude dál? Pokud Rusák chápe obchod... jsme v průšvihu

11.3.2022 v 9:26 | Karma: 14,54 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Martin Fafílek

Zastropování cen paliv je konec trhu. A nesmysl

Vláda samozřejmě ví, že nemůže zastropovat ceny paliv. Je to nezákonný zásah do trhu a soukromého vlastnictví, alespoň pokud budeme nadále předpokládat, že nemáme jakousi formu válečného hospodářství.

9.3.2022 v 17:50 | Karma: 10,38 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
pomalý půlmaratónec, neostrý fotograf, špatný golfista, fanda dobré muziky, majitel ruční pily a do toho všeho umírněně přesvědčený zastánce základních ideí EU

Seznam rubrik