Šílenost jménem czexit

5. 02. 2018 19:05:37
Lov voličů a bodů do žebříčku popularity zašel příliš daleko a není doprovázen seriózní diskusí, která není v zájmu křiklounů a ostatní jim to tolerují. Přitom je ve hře velmi nebezpečný džin, který by opravdu měl zůstat v lahvi.

Od podzimu se čím hlasitěji a častěji objevuje téma vystoupení ČR z EU. V lepším případě je maskováno snahou o pouhé vyvolání referenda na toto téma. Ve výsledku jde ale o totéž, protože manipulace strachem působí na většinu populace v této době dobře (parlamentní volby, Zeman) a tak ti, co chtějí vystoupit z EU dosáhnou referendem svého. Strach je snazší emoce než rozum.

"Nejrychleji se rodí strach" - Leonardo Da Vinci

"Lidi lze vždy přivést k rozkazům vůdců. Je to jednoduché. Stačí jim říct, že na ně někdo útočí a pak odsoudit pacifisty za nedostatek patriotismu a za to, že vystavují svou zemi nebezpečí. Funguje to v každé zemi stejně." - Hermann Goering


Překvapuje mě, že zatím nevidím žádné větší aktivity zastánců našeho členství na úrovni vlády a Parlamentu. S čestnou překvapivou výjimkou pana Babiše, ale jen když je v Bruselu, doma mu to moc nejde, bohužel. A mám za zlé i protikandidátům Zemana, že za naším členstvím v EU nestáli důrazněji.

Přitom přenecháním prostoru křiklounům z jedné (východní) strany se jen vtlučou do naivních hlav stupidní argumenty, které pak nepůjdou chytře nahradit. A zmatená, lží ovlivněná hlava má taky hlas.

Je mi jasné, že výhody typu svoboda, stabilita, právo, možnosti volby pro nás a možná ještě víc pro další generace a další podružnosti, o které lidstvo usiluje tisíce let, ocení jen vzdělanější část populace. Pokud někdo vyvolává ducha czexitu, používá mnohem přízemnější argumenty. Tak se na ně podívejme taky.

Ekonomika
Není co řešit. Třetinu lidí zaměstnávají firmy se zahraničními vlastníky. Část holandských, seychelských, kyperských a lucemburských firem ovládají Češi, ale i tak to bude 25%+. Dále připočítejme české firmy, jejichž největší zákazník (skupina), který je drží nad vodou je z EU. To samé u dodavatele... A je to, 83% exportu směřuje do EU. Země vysněná a čtenáří aeronetu vzývaná je naším zákazníkem z celých 1,9%. Řekněme si na rovinu, že společensky stabilizovaná Čína naším velkým trhem nebude. To by se naším dělníkům nelíbilo, že jejich na práci náročné výrobky jsou konkurenceschopné už i v Číně. Ale i tam můžeme časem dojít, bohužel.
Při této struktuře exportu rosteme o 4,5%.
Je jasné, že tento pozitivní dopad na naši ekonomiku je způsoben naším členstvím v EU. Na volný trh bychom se jinak nedostali. Argumenty, že jsme rostli i před EU jsou nesmyslné. Investice sem proudily v podobě de facto rizikového a krátkého kapitálu právě v očekávání, že vstup do EU je zhodnotí (stalo se).
Bez otevřenosti na Západ by česká ekonomika, jak ji známe dnes (a jak dnes našince rekordně zaměstnává), neexistovala. Četl jsem v jedné diskusi názor " k čemu je dělníkovi HDP?" Snadná odpověď: roste HDP, je dělník v práci, neroste, je z něj nezaměstnaný diskutující na webu.

Alternativa příklonem k Rusku je komická. Nespolehlivější partnery do obchodu aby člověk pohledal. Obr se na hliněných nohou potácí od mála k ničemu. 4% inflace, růst v optimistické verzi 1,7% v roce 2018 - stále a stále tažený surovinami (propad jen v roce 2015! skoro 4%), populace klesá, průměrný věk dožití u mužů celých krásných 65 let... tam musí být přece krásně, že? Aby se udržel na palubě týmový duch, tak se sem tam udělá nějaká ta menší válka, viz citát Goeringa výše... a to zase nepomůže ekonomice, atd.

Dělení zisků vs. dotace: Ano, na dividendách odchází ven podstatná část HDP, cca 300 Mld. Kč. Otázkou ale je, kolik by se ho zde vytvořilo, nebýt oněch poboček zahraničních firem. Založily si zde pobočku, část příjmů rozdělí na platech, zisk si stáhnou. To tak je. Díky tomu mají lidé práci. Čechům nikdo nebrání dělat to samé (PPF, AVG, Avast, kdysi Mitas, ...). Ostatně stejně to je, když si v Německu otevře pobočku Apple nebo Amazon. řešme také daňovou politiku státu a jeho vizi, která nenutí a nemotivuje firmy nechávat kapitál u nás. Za to si můžeme sami, ne EU.
Proti tomuto "odtoku" se často staví dotace. Podle mě dotace nejsou jediný ani hlavní benefit ze členství. Dotace podle mě navíc křiví ekonomiku. Měly by se týkat oblastí veřejného zájmu jako doprava, bezpečnost, školství, zdravotnictví a sociální služby. Podpory na strojní vybavení a podobné kraviny jsou zlem a měly by skončit. Ale všude současně - to je ten problém.

Česká koruna: monetární ekonomie není mým koníčkem, takže nechám erudovanějším.

Politika
EU má své mouchy jako každý lidský výtvor. Co kdybychom se ale místo výsměchu a pokusů to EU osladit, pokusili něco zlepšit? Kdyby si ČR vzala za své jednu, dvě oblasti a tam napřela své síly a pokusila se je posunout? Pozitivními návrhy třeba, ne stálým hlasováním NE a kopáním nožičkami. Co třeba zemědělská politika a dotace malému a střednímu podnikání? No dobře... tak co třeba školství a nové technologie? Sídlí u nás firmy na špičce ve svém oboru (AVG, kiwi, socialbakers, AI sektor...), proč neuchopíme tuto výzvu?
Místo toho řešíme, že nás EU nutí kupovat křivé banány (a stejným dechem nadáváme, že o dovolené v Itálii je větší výběr druhů... tak jak to je?)

Imigrace
Tak tedy dobře... pojďme na to
Už jsem se několikrát vyjádřil, že si myslím, že se má pomáhat lidem v nouzi, jakéhokoliv vyznání a původu. To je pro mě jasně dané.
To ale přece není to samé, jako otevírání dveří všem. Ilegální imigrace má tu základní vlastnost, že je ilegální. Jako taková překvapivě nerespektuje vyhlášky a předpisy EU ani národní. Pak se ale asi shodneme, že se v ní hlasuje nohama. A tady, jak je už dnes vidět, nejsme příliš atraktivní destinací...
Jednou mi jeden Syřan, který u nás podniká 10 let (a asi třikrát ho komplet někdo okradl českým umem kličkaření v zákonech a smlouvách), řekl: „neměl jsem sem chodit. Jazyk se nedá naučit, zima a tma půl roku a k tomu všemu to DPHčko“.
Shrnul to pěkně i s tím, že mu vadí DPH, které odvádí víc, než Čechům, kteří... EET. Máme to štěstí, že se k nám nová vlna nehrne. A to se nezmění.
Nezbavuje nás to ale povinnosti pomoci dalším. Třeba i v táborech nebo ideálně na místě zrodu krize. Jako země s emigrantskou historií (1620, 2. pol. 19. století, 1938, 1948, 1968...) bychom toto měli chápat. Ale když už se uvolní 225 MCZK pro pomoc v Libyi (v zemi s přebytkem rozpočtu 26 Mld CZK za leden, s rekordním růstem a povinností pomáhat dle mezinárodních smluv a vyšší morálky), to jsou ale lidské a přející komentáře pod článkem...
Nejsem naivní vůl, žil jsem ve Francii pár let a něco jsem viděl a zažil. Přesto jsem přesvědčený, že se má pomáhat a že nás imigrační vlna neohrožuje.
Debata jestli kvóty ano/ne je akademická, dotčené uprchlíky nezajímá a půjdou, kam chtějí. Kdyby chtěli k nám, Italové jim dnes bránit nebudou. Jinak souhlas, tohle rozhodnutí o "řešení" se EU nepovedlo. My ale mnoho jiného nenabídli.
A jen tak na okraj: Zeman s imigrací nic nenadělá. Fakt ne.

Jaká je tedy alternativa k EU? Některé jsou navrhovány v diskusích na internetu:
- Norsko: tak hned jak najdeme tu ropu... a než se do mě pustíte s lithiem – počkejme na těžbu a první smluvní prodeje, pro jistotu mimo dnešní EU, jinak nás to asi neposune :)
Kdyby nic jiného, konkurenční technologie nebudou čekat na dotěžení Krušných hor. A stejně, vize budoucnosti státu by měla být delší, než je životnost jednoho dolu.
- Švýcarsko: co dodat... nikomu jinému to nefunguje. Banky jsou silným argumentem.
- Rusko: been there... to byla přece doba dostatku svobody duchovní i materiální, krásy a lidské ušlechtilosti. Děkuji, nechci ani zestátňování, ani bytové komise, ani fronty na banány (rovné? křivé? shnilé? who cares...), ani zatýkání na koncertech, ani výchovné poradce určující školy dětem dle profilu rodičů, ani rušičky rakouské TV, ani dráty, ani milice, ani částečné dějiny, ani rudý u moci. A v Milovicích jsou taky hezčí prolízačky pro děti než ruské tanky hledící na Rýn.
- Britský příklad: zatím moc netáhne. Už ani slavný tradiční britský parlament nevypadá, že by věděl, co vlastně chce. Utajování vládních zpráv o dopadu na ekonomiku... v Albionu... věřili byste tomu před pár lety? A to mají proti nám tyto trumfy v rukou: tradice, Commonwealth, velikost trhu, jazyk, finanční centrum, královnu a fotbal, na který se dá dívat
- česká cesta: definujte. Ekonomika v troskách v roce +1, co budeme vymýšlet?

Rosteme nejdynamičtěji v EU, možná poprvé rostou konečně i celkové mzdy, jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě... co na tom chcete měnit a proč? Abyste měli o pár procent hlasů od zmanipulovaných lidí v dalších volbách víc? To by byl šok, kdyby to bylo 101 křesel a najednou jste museli začít něco fakt dělat... Jenže by to byl šok pro všechny.

Dnes samozřejmé cestování, studium, práce v zahraničí... to vše může zmizet snáz než si většina lidí myslí.

A pokud máte jinou vizi a cíl, za kterým jste do veřejného prostoru šli, proč se neozýváte?

Autor: Martin Fafílek | pondělí 5.2.2018 19:05 | karma článku: 22.02 | přečteno: 819x

Další články blogera

Martin Fafílek

Administrativa? Papíry? Se asi zabiju... nebo si přidám

Každý nadává na byrokracii a formuláře. Ale snad každý Čech je v duchu miluje. A rád si přidá, když může.

6.2.2023 v 17:57 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Martin Fafílek

Hazardní hra kandidáta AB

Rozmohl se nám tu v minulém týdnu takový nešvar. Politici si kupují voliče za jejich vlastní peníze.

29.1.2023 v 19:41 | Karma článku: 22.37 | Přečteno: 504 | Diskuse

Martin Fafílek

Pravicové řešení daní bez racionality

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ říká ministr financí. Co to je - státní racketeering? To je ta změna?

1.7.2022 v 11:53 | Karma článku: 18.42 | Přečteno: 432 | Diskuse

Martin Fafílek

Jakou další bejkárnu může provést Putin Západu?

Sledujeme ekonomický kolaps Ruska, neschopnost jeho armády chovat se efektivně a neuvěřitelnou schopnost chovat se jako barbaři. Nic, co by Čechy mělo překvapit. Co bude dál? Pokud Rusák chápe obchod... jsme v průšvihu

11.3.2022 v 9:26 | Karma článku: 14.23 | Přečteno: 494 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1042

pomalý půlmaratónec, neostrý fotograf, špatný golfista, fanda dobré muziky, majitel ruční pily a do toho všeho umírněně přesvědčený zastánce základních ideí EU

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...