Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tolik hloupostí v jednom článku?

2 3
možnosti
Foto

Jedna faktická poznámka.

EU nemá volný trh! V tom se autor mýlí. EU má tzv. "společný trh." A díky členství v EU nemůžeme nakupovat na volném trhu například podstatně levnější cukr, když díky EU bylo naše cukrovarnictví zničeno.

Fakta jsou lepší než dojmy.

6 1
možnosti

máte pravdu, to bylo ode mě nepřesné. Nicméně i tak je asi jasné, o který trh jde, díky.

Jako každý lidský výtvor, i EU je plná nedostatků, to přece vidím také. Mimochodem kvóty na cukr už jsou minulost (pár týdnů, ale jsou)

0 0
možnosti

Neboli šílenost jménem respekt k demokratické vůli občanů. Dokud EU fungovala jen jako sdružení volného obchodu, nikdo si nestěžoval. Pak se na ní ovšem nalepila armáda junckeroidních bolševiků. A jakým způsobem asi můžeme na tomto mechanismu něco zrovna my měnit? Být v EU jen proto, aby na nás ze msty neuvalila cla, když odjedeme? Aha.

5 1
možnosti

ale my se to měnit nesnažíme... není to škoda?

0 0
možnosti

Kdyby nebylo Rakouska, musili bychom ho vytvořit ... co to kecám, samozřejmě že Kdyby nebylo EU, museli bychom ji vytvořit. Jinak svrab, špína, neštovice a hladomor. Však to všichni uvidí v UK.

1 2
možnosti
Foto

Dal jsem Vám karmu, protože si to taky myslím. R^

4 4
možnosti
Foto

Dočet jsem asi do třetiny. Nahoře píšete cosi o tom, že zastánci využívají strachu a že vám jde o svobodu, právo a možnost volby. Celým článkem ale právě toto stavíte na hlavu. Právě zastánci czexitu si váží svobody, práva a možnosti volby a chtějí si ji uchovat navzdory šíleným regulacím, které staví EU na stranu totalitních společností. A čím se snažíte hájit tu "skvělou EU"? Kdyby byla skutečně skvělá, tak ji ani není třeba hájit. Ale vy musíte a velmi vám k tomu slouží šíření strachu ... tedy to co přisuzujete protistraně. Ano, ekonomicky si zpočátku zcela jistě pohoršíme, a pokud se dál budeme chovat jako socialističtí lemplové, tak nám to vydrží na dlouho, ale krátká zkušenost se skutečnou svobodou ukázala, že si Češi zvládnou poradit i bez vrchnosti v Moskvě či v Bruselu. Jen lemplové se bojí samostatnosti, svobody a vlastní možnosti volby. A jen lemplové proto hájí EU seč mohou, stejně jako kdysi hájili socialismus, protože se jak čert kříže bojí vlastní odpovědnosti za vlastní život.

19 2
možnosti

Ano, tak nějak to je.

3 0
možnosti

V textu je pár pravdivých bodů. Například ta část o argumentaci strachem, kterou právě zastánci členství v EU používají. Pojďme se na to podívat trochu racionálněji.

Přístup na JEDNOTNÝ (nikoli volný) trh nám nezajišťuje EU, ale EHP. Zmíněné Norsko naznačuje, že jste někde zaslechl argumentaci inspirovanou knihou Petra Macha Jak vystoupit z EU. Tato argumentace ovšem nesouvisí s ropou, ale s faktem, že existují země, které sice nejsou členy EU, ale jsou členy EHP. Příkladem je právě Norsko. Švýcarsko má pozici jinou, protože odmítá unijní regulace, tak si obchodní smlouvy řeší na bilaterální bázi. Je potřeba si uvědomit, že ti zahraniční vlastníci jsou tady proto, že je to pro ně výhodné. Bude i poté, co bychom vystoupili z EU.

Volný pohyb osob zajišťuje pro změnu Schengenský prostor. Opět, není to totéž co EU, příklady mohou být Británie (zatím stále člen EU, ale nečlen Schengenského prostoru) a Švýcarsko (nečlen EU, ale člen Schengenského prostoru).

Migrace. Ano, lidem v nouzi je třeba pomáhat. Ovšem lidé v nouzi obvykle dojdou do prvního bezpečného města (těch je dost i v Sýrii) a nejdou si pro dávky až do Německa. Platí jedna ze dvou premis: 1) Migranti z islámských zemí a Afriky nepředstavují problém - poté ale nedává smysl je formou kvót nutit východní části EU a pokud to západní Evropa činní, dává najevo, že problémem jsou. 2) Jsou problém - pak je třeba chránit hranice a nikoli do toho tahat další země.

Nechtějí k nám? Existuje plán na sjednocení sociálních dávek a kvóty na automatické bázi (Dublin IV). V případě schválení těchto dvou nařízení je Czexit jedinou alternativou. I přesto, že bude mít své (nemalé) náklady.

18 1
možnosti

R^ Selský rozum jim to nebere, ale svazačka Merkelová, socialista Juncker, maoista Barroso a další altruisté to je EU pokroková bašta pro Evropu.

11 2
možnosti
Foto

Podivně směšujete vládu a ekonomiku. Je prokázáno a lze to i vidět na mnoha případech, že čím větší celek, tím víc si dovolí jeho vláda vůči svým obyvatelům. Čím je celek menší, tím hůř se prosazují určitá ochranářská privilegia a občanům se nezakazuje obchodovat, vyrábět a stěhovat se.

Svobodu nezískáme v nějakém superstátě ale jen v malých celcích, kde je na každého politika a úředníka dobře vidět.

12 3
možnosti

To levičákům s falešným navoněným altruismem nezavoní.R^

4 0
možnosti

Pravda, raději sytý nevolník, než hladový ale za to svobodný člověk.

To jsou ty úvahy o ekonomické výhodnosti setrvání v EU v její současné podobě.

4 1
možnosti

Ano. Jistě. Je radno si všímat, jak se EU chová k Brexitu a je všem svoboda i morálka jasná Alexi.Rv

0 0
možnosti

Nestrašte.Rv Bilaterální diplomacie Vám nic neříká? Neplatí, že Evropa musí být centralizovaná a unifikovaná, aby přežila dnešní ekonomickou, politickou a vojenskou konkurenci ve světě. Pravidla OECD a WTO poskytují dostatečný prostor pro hospodářskou spolupráci překračující hranice.

Snahy dát Evropské unii vojenský rozměr (v rámci Evropské obranné a bezpečnostní politiky), a koncipovat ji jako protiváhu Spojeným státům v bezpečnostním nebo politickém smyslu není rovněž vhodné.

Základními a tradičními hodnotami evropské civilizace jsou principy svobody, plurality a demokratického rozhodování. Jedině na nich lze založit pokojnou spolupráci evropských států. Svobodní jsou si jisti, že všechny pozitivní aspekty evropské spolupráce, které některý stát považuje za užitečné, lze nahradit smlouvami uzavřenými na principech dobrovolnosti.

Současná vůdčí úloha Německa v Evropské unii je pro Česko nežádoucí.

6 0
možnosti

Vámi zmíněné principy fungovaly tak dobře, že západní a střední Evropa byla po celé dějiny jedno velké válčiště s výjimkou posledních 70 let, které se, shodou okolností, kryjí s existencí EU.

Vynechávám pat studené války, jejímuž tlaku západní Evropa s účastí US odolala právě jen díky jednotě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
pomalý půlmaratónec, neostrý fotograf, špatný golfista, fanda dobré muziky, majitel ruční pily a do toho všeho umírněně přesvědčený zastánce základních ideí EU

Seznam rubrik